Blog

PAHIT MANIS SEORANG MARKETING

Posted

Pahit manis seorang marketing ?

 

Sebenarnya bukan mudah utk menjadi seorang marketing…

Tidak sama seperti dalam drama tv yg menggambarkan honeymoon bulan & bintang sepanjang siang & malam….

Hakikatnya,  pengalaman itu sendiri yang akan menilai jerit perih mengharungi alam marketing…

 

Jangan panggil diri anda seorang marketing jika anda belum pernah diuji dengan kritikan hentaman sejumlah marketing lain yangg boleh membuatkan anda terduduk & tidak boleh angkat muka….mereka boleh hentam sampai diri sendiri terpelesok ke bucu dinding menangis tak berlagu…. Kekuatan mental itu perlu ada & jangan mudah sentap…. Ko sentap boleh aku sentap tak bolejh.. Kah… Kah…. ???

 

Pengalaman pertama dalam marketing bersama syarikat MLM(meniaga lain macam)???? . Degree based more on nyangkul nang kebonan tapi marketing dalam bidang produk kecantikan …fuhh satu cabaran…. V=ir & p = iv…..??? Formula ni aku jadikan panduan….dengan tiada pengalaman, aku deal dengan jurutera taiwan… Diorang bukan sorang beb,  lebih dari 6 orang… Jarang cakap inggeris tetiba deal in english…. Memang berterabur lah jawabnya… Nasib baik ler taiwan tu lebih kurang aku englishnya….. Tapi kepakaran diorang jangan cakaplah… Tengok umur pun dah tahu pengalaman macam gunung…

Sbb kelaut… Itu lah cara pertama aku belajar penolakan ….

Dunia marketing mendidik aku supaya cepat pandai belajar…. Company ni kecil tapi kaya… Mana tak nya,  semua level2 engineer ke atas dapat kereta, hp,  laptop dan mcm2 lagi lah… Hari terus berlalu…pelbagai kritikan yg aku terima disebabkan kurang pengalaman…. Hinggalah aku dihentam lebih daripada 20 orang dalam meeting. Memang x boleh angkat muka sampai terduduk ke lantai… Tak pernah dalam sejarah aku kena seteruk ini… Haha… Padan muka aku nak sangat level marketing kan… Baik berhenti je atau mencangkul kebun di kampung….

Bodoh sebenarnya kalau ko buat camtu (mencangkul kebun)

Kata-kata  ni masih ku ingat!!!!!

Kata-kata guru jalanan,nak berjaya kena terima segala kata-kata baik@buruk sebagai guru???

aku x berhenti tp aku tanamkan tekad & azam utk berubah dan belajar pantas & lebih banyak…. Aku masuk parit cari kangkung, masuk kebun cr pucuk paku n mcm2 sayur kg yg free gi jual kt pasar?????

Ikut kawan kerja kontrak sampai kadang-kadang tidak di bayar?,  dan byk lagi lah… Walaupun benda ni bukan marketing punya dunia yg kena buat, tapi aku nak belajar & nak mula dari bawah…

sampaikan ada terdengar2 suara2 ngeri berkata”…

Tu la malas sekolah, bapak ngn anak sama je miskin?????

Takde masa depan!!!!Aku pegang kata2 tu n aku akan buktikan!!!!!

Bukan sijil@belajar tinggi2 penentu kejayaan!!! YAKIN DGN DIRI SENDIRI DAN REZEKI ITU MILIK ALLAH…

Haha…. Padan muka aku masa tu!!!

Pada aku ok je asalkan niat nak belajar dari bawah… Pada hal yang bercakap tu tak perasan yang orang lain dok mengutuk dia keje lebih 10 thn tapi habuk pun tarak….. Semakin hari berlalu semakin banyak yang aku belajar dan semakin banyak pengalaman aku… Bila ilmu ko dah tinggi skit boleh lah ko nak betah dgn dunia marketing lain… Takde lah ko je asyik kena bodoh… Ko dah boleh bodohkan dieorang plak… Haha….

Tapi apa2 pun memang ada kelebihan bila korang bekerja dengan dunia marketing. Korang bukan setakat tahu banyak perkara pasal citer indah dan sengsara,  tapi korang boleh dapat pengalaman deal dgn ramai manusia yg pelbagai pangkat… Akhirnya korang boleh bina empayar sendiri….

 

Masa terus berlalu….aku terus mencipta kerjaya ku….sampai lah ramai yg kenal aku di kawasan pasar malam n syarikat2 MLM… Di tengah kemuncak kerjaya aku sebagai marketing maka tiba lah masanya aku berjinak2 dlm perniagaan..

Di kemuncak kejayaan..

Aku lupa rezeki Allah itu ada di mana-mana n ada rezeki org lain didalamnya…

Sehingga kenikmatan itu ditarik seketika ????

Hampir gile aku ketika itu ?

Mana tak nya dlm masa 3 bulan aku boleh kumpul duit berjuta ???

Tetibe tak sempat kelip mata Allah tarik semuanya ????

Kerna apa?????

Kerna aku lupa memberi pada yg hak ????

Alhamdulillah Allah masih menyayangi hambanya,diberi nikmatnya kembali setelah diambil seketika,agar sentiasa bersyukur SELALU atas nikmatnya!!!!

Bagi aku duit tu bukan keutamaan,  tapi kepuasan bekerja itu yg aku kejar….

Untuk seiring mengejar dunia dan akhirat ????? Kerana aku telah mula nampak masa depan ku di bidang perniagaan/ konsultan/perunding yang memberi manfaat kat semua orang….SURI EMPIRE aku datang…. Tunggu aku di sana…. Haha… Bersambung di lain kali… Penat lah nak taip….

 

#impianITUbukansekadarbicara

#silaturrahimmenjemputrezeki

#sitokangkebon

#pengalaman_aku_sendiri

#SURIEMPIREPRESTIGESDNBHD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *