Blog

7 Sebab Bangsa Kita Lupa Akan Pelaburan Hartanah

1) Instrumen pelaburan yang berisiko rendah walaupun kos tinggi.
Semua jenis pelaburan mempunyai risiko yang tersendiri. Risiko rendah, risiko sederhana, dan risiko tinggi.

Instrumen pelaburan hartanah berada dalam kategori mana? Jawapannya: Risiko rendah.

Orang yang menganggap pelaburan hartanah sebagai instrumen pelaburan yang tinggi adalah mereka yang tidak pernah membeli 1 pun hartanah seumur hidup, atau mereka pernah beli, tetapi hartanah itu menjadikan hidup mereka lebih parah.

Apa yang menyebabkan hartanah masuk dalam kategori risiko rendah walaupun kos untuk membelinya tinggi? Apabila membeli rumah, kita secara automatik mewujudkan dua cabang keuntungan.

→Untung daripada sewaan rumah.
→Untung daripada peningkatan harga rumah.
Kita fokus tentang keuntungan yang pertama dan lihat dari perspektif yang lebih besar.

Apabila kita beli 1 hartanah, dan berjaya disewakan, ini bermakna kos yang buat ramai orang sakit kepala seperti bayaran pinjaman kepada bank setiap bulan, akan ditampung oleh si penyewa.

Maknanya, kalau kita mempunyai wang sewaan yang konsisten setiap bulan sehingga hutang habis dibayar kepada bank, kita akan dapat rumah itu secara percuma.

Dalam masa sama, ada kekurangan yang jelas iaitu “illiquid.” Maksudnya, ia mengambil masa yang agak lama untuk dapat wang tunai (cash) apabila menjual hartanah.

2) Bank suka pinjamkan banyak duit untuk anda beli hartanah.
“Leverage means you can control a large investment with a small amount of money.” – Peter Yee.

Hanya 1% daripada rakyat Malaysia (khususnya bangsa Melayu) yang mampu beli hartnah 100% tunai. Tetapi, kita tidak perlu fikir tentang beli secara tunai. Ada alternatif yang lain.

Pelaburan hartanah mengizinkan kita untuk guna duit daripada pihak lain, iaitu bank. Bank sangat suka untuk bagi pinjaman sehingga 90% bagi mana-mana individu yang mahu beli hartanah.

Jika kita beli rumah berharga RM500,000, kita boleh dapat pinjaman bank sehingga RM490,000. Berbalik pada poin pertama, jika kita dapat penyewa yang bagus, maka kita tidak pening kepala untuk bayar hutang kepada bank setiap bulan.

3) Boleh naikkan nilai hartanah (Hanya jika anda faham strategi ini).
Nilai hartanah kita boleh dinaikkan dengan sendirinya, tanpa perlu tunggu 10 hingga 20 tahun.

Dengan syarat, kita tahu apa strategi yang boleh dipakai, dan sah dipakai. Cara yang biasa pelabur hartanah berpengalaman gunakan adalah:

→Ubahsuai rumah menjadi lebih cantik, lengkap dengan barang-barang keperluan, dan sewaktu dengannya.
→Penyewa sanggup bayar lebih untuk duduk di rumah yang serba lengkap dan cantik, berbanding rumah yang terlalu kosong dan nampak seperti hidup segan, mati tak mahu.
Ada seorang kawan yang sanggup bayar 3x ganda lebih mahal di kawasan perumahan yang sama, kerana dia sangat berkenan dengan rumah itu.BACA JUGA:  Malaysia launches affordable housing plan to boost property market

Pertama, warna dinding rumah adalah warna kegemarannya. Kedua, rumah itu sudah ada kelengkapan asas seperti kipas dinding, dapur dan sebagainya.

Perubahan dalaman rumah boleh memberi kesan pada kenaikan harga hartanah, apabila ia dilakukan dengan cara yang betul.

4) Tempat melabur yang selamat.
Selain risiko yang rendah, pelaburan hartanah juga adalah instrumen pelaburan yang selamat.

Pertama, harga hartanah jarang mempunyai penurunan yang terlalu drastik, khususnya di Malaysia. Pelaburan hartanah juga mempunyai perlindungan insuran yang akan membantu kita, jika berlaku apa-apa kejadian yang tidak diingini. Manakala pelaburan lain seperti saham tidak mempunyai aspek perlindungan seperti ini.

Namun begitu, Tok langsung tidak bermaksud bahawa pelaburan saham itu merugikan. Tok cuma cerita tentang apa yang ada dalam pelaburan hartanah.

5) Kita untung masa beli hartanah. Bukan masa jual hartanah.
Beli rumah bukan macam beli kereta. Sebaik sahaja kita beli kereta, dalam masa 24 jam harganya akan jatuh.

Manakala hartanah pula sebaliknya. Fokus utama kita adalah dapat keuntungan sebaik sahaja kita beli hartanah itu.

Penting untuk kita lakukan kajian dan siasatan pada kawasan luaran dan dalaman rumah sebelum buat sebarang keputusan. Pelaburan hartanah ini juga ada pantang larang yang wajib kita beri perhatian iaitu,

“Jangan teruja jika harga hartanah itu terlalu murah berbanding dengan hartanah yang lain.”

Pergi lakukan kajian, lihat situasi rumah itu dengan mata sendiri, banyakkan bertanya kepada penjual dan kenal pasti apakah yang menyebabkan harga rumah itu sangat murah berbanding kawasan lain.

6) Kalau ada banyak hartanah, ini jalan penyelesaiannya supaya tidak sakit kepala.
Tok doakan agar semua pembaca artikel ini akan dapat memiliki banyak hartanah yang menguntungkan di masa akan datang.

Ramai yang tanya cara terbaik untuk uruskan banyak rumah dalam 1 masa. Lebih-lebih lagi apabila semua menggunakan strategi sewaan. Jawapan Tok yang paling ringkas adalah,

“Beli masa orang lain a.k.a dapatkan seorang pekerja yang akan menguruskan semua hartanah kita.”

Jika duit sewaan total yang kita dapat daripada semua rumah sekitar RM5,000 sebulan, apa salahnya kita laburkan RM1,500 untuk bayar seorang pengurus yang boleh membantu menguruskan semua penyewa-penyewa. Walaupun duit itu berkurangan, tetapi kita tidak perlu lagi sakit kepala menguruskan penyewa-penyewa yang pelbagai ragam.

7) Kiri kanan buat duit.
Pelaburan hartanah ini juga boleh dijadikan sebagai kenderaan terbaik untuk kita mencapai matlamat bebas daripada segala masalah kewangan. Seperti mana Tok kongsikan sebelum ini, kita akan dapat dua jenis cabang keuntungan iaitu keuntungan daripada sewa dan juga peningkatan nilai harga hartanah secara berperingkat.

Orang Melayu cakap,

“Kiri kanan buat duit,” apabila kita aktif melabur dalam hartanah.

Sumber : Coach Hartanah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *