Bisnes di Depan VS Bisnes di Belakang

Posted Leave a commentPosted in Blog

Bisnes di Depan vs Bisnes di Belakang

Banyak bisnes menjalankan 2 bisnes serentak.

Bisnes yang di depan, semua orang dapat tengok. Bisnes yang di belakang, orang tak nampak.

Dalam banyak kes, bisnes di depan macam tidak aktif, macam tidak menguntungkan.

Kita tidak tahu, bisnes yang sebenarnya membuat untung besar adalah bisnes yang di belakang, yang kita tidak nampak.
.

Contoh yang biasa adalah dalam kes kedai buku. Kedai-kedai buku bukan hanya membuat duit daripada jualan buku di dalam kedai.

Kedai-kedai buku mempunyai bisnes lain di belakang. Mereka mempunyai lesen kontraktor membekalkan buku dan alat tulis kepada perpustakaan, sekolah-sekolah, kilang-kilang, dan pejabat-pejabat.

Kedai makan pun mempunyai bisnes di belakang. Lazimnya mereka mempunyai bisnes katering.

Nurseri bunga dan pokok taman pun macam itu juga.
.
Untuk menjadi pakar teori pergi belajar disekolah..
Untuk menjadi pakar praktikal gi kutip dijalanan???
Berbagai bisnes didalam suatu masa hanya dihujung jari..

Pelajari n fahami erti logika n hakikat…

#sitokangkebon
#hidupinibelajar
#bisnesitumemberitahu
#kajijangankeji
#impianITUbukansekadarbicara
#silaturrahimmenjemputrezeki

NASIHAT YANG BERMAKNA UNTUK USAHAWAN MUDA DARI SI TOKANG KEBON..

Posted Leave a commentPosted in Blog

NASIHAT SI TOKANG KEBON UNTUK USAHAWAN MUDA

Ni SI TOKANG KEBON ada sedikit nasihat untuk MARKETING@USAHAWAN muda. USAHAWAN muda ini yang saya ketagori adalah mereka yang baru BERJINAK2 dlm dunia marketing . Kalau dah lebih 10 tahun kira dah otailah walaupun sebenarnya belum berbisa. Kalau dah lebih 20 tahun SI TOKANG KEBON kira sudah berbisa kerana mereka boleh survive didalam bidang ini. Tidak ramai MARKETING@USAHAWAN yang boleh bertahan akibat pelbagai isu. Antara nasihat SI TOKANG KEBON adalah…

 

1) Jangan terlampau taksub hendak memenangi sesuatu JUALAN sehingga menekan MARKETING lawan anda. Lawan secara adil dan gentleman. Kita semua manusia biasa, adalah kekurangannya, dan jangan mengambil kesempatan sehingga menyebabkan lawan kita terasa terhina dan menyampah dengan kita. Ingatlah mungkin hari ini hari anda besok-besok mungkin hari dia. Give and take.

 

2) Jangan terlampau taksub dengan PELANGGAN kita. PELANGGAN datang dan pergi, namun rakan MARKETING akan berada dikitaran kehidupan seharian kita. Buat keputusan yang munasabah apabila berhadapan sesuatu isu. Jangan asyik- asyik cakap “I’v to get my clients instruction”, “I kena tanya PELANGGAN dululah”… dan seumpamanya. Ya betul, kita bertindak atas KEMAHUAN PELANGGAN namun bukan semua PELANGGAN yang fikirkan contohnya isu GERAN BERSAMA@INDIVIDU@SEBAGAINYA. Kebiasaanya yang bagi alasan ini adalah kerana saja hendak menyusahkan lawan mereka, padahal, mereka boleh saja bersetuju atas isu-isu yang berbangkit. Jenis MARKETING macam ni ingatlah, suatu hari nanti anda akan berada dipihak yang ditekan sebagaimana anda menekan lawan anda. Dunia ini bulat dan berpusing, akan tiba nasib kita nanti.

 

3) Bila jadi USAHAWAN@MARKETING, jangan fikir nak kaya. Kalau nak kaya pergi ceburi bidang GANDA WANG ANDA. Bidang MARKETING adalah satu bidang yang dihormati dan dipandang tinggi bukan kerana anda kaya tetapi kerana anda adalah seorang yang dianggap berilmu dan dipercayai masyarakat.

 

4) Sentiasalah merendah diri dan hormat menghormati sesama rakan MARKETING . Anda rasa anda hebat, ramai lagi yang lebih hebat. Jangan merasa diri itu hebat bak kata orang syok sendiri.

 

Oklah itu jer dulu, lain kali sambung lagi…

 

#SITOKANGKEBON

#IMPIANITUBUKANSEKADARBICARA

#SILATURRAHIMMENJEMPUTREZEKI

Makna Tersirat Yang Ada Pada ” DUIT “

Posted Leave a commentPosted in Blog

Namaku: Wang
Nama pangilanku: Duit
Nama popularku: Money
Di Malaysia aku dipanggil: Ringgit
Di Indonesia aku dipanggil: Rupiah
Di Singapura aku dipanggil: Dolar
Di Brunei aku dipanggil: Ringgit/Dolar
Di Arab aku dipanggil: Riyal
Di Syurga aku dipanggil: Aku tiada di syurga

Aku tidak ke mana-mana, tapi
Ada di mana-mana…

Wajahku biasa saja….
Fizikalku hanya lemah…
Namun aku mampu mengawal kuasa
Dunia….

Aku juga mampu merubah tingkah laku bahkan juga sifat manusia. Kerana manusia memuja aku…

Ramai orang yang berubah keperibadian dan perilakunya… Mengkhianati teman… Memusuhi keluarga… Menjual tubuh… Bahkan ada yang meninggalkan agama dan keyakinannya… Demi aku….!!!

Aku tidak kenal beza antara orang baik dan orang jahat….
Tapi manusia yang memakai aku menjadi penanda aras insan dan kemewahan…

Aku bukan iblis… Tapi sering orang melakukan kekejian… Demi aku…!!!

Aku juga bukan orang ketiga… Tapi ramai suami isteri terpisah… Gara-gara aku… Kakak dan adik beradu dan saling benci… kerana aku… Anak dan orang tua berselisih… Gara-gara Aku…!!!

Sangat jelas juga aku bukan Tuhan… Tapi manusia menyembahku seperti Tuhan… Bahkan kerapkali anak manusia Lebih menghormatiku dari Tuhannya… Padahal Tuhan sudah berpesan jangan di perhamba oleh wang…

Seharusnya aku melayani manusia… Menjadi hamba manusia… Tapi kenapa manusia pula yang mahu jadi
hamba aku…???

Aku tidak pernah mengorbankan diriku untuk sesiapapun… Tapi ramai orang yang rela mati demi aku…

Perlu diingat…

Aku hanya mampu menjadi alat bayar ramuan ubat anda… Tapi aku tidak mampu memanjangkan hidup anda…!!!

Kalau suatu hari nanti anda di panggil Malaikat, Aku tidak akan dapat menemani anda… Apalagi jika ingin menjadi penebus dosa-dosa anda… Aku takkan mampu…

Anda harus menghadapi sendiri berjumpa SANG PENCIPTA lalu menerima
Pengadilan’NYA…!!!

Saat itu, pasti akan dihitung
ADAKAH SELAMA HIDUP ANDA TELAH MENGUNAKAN AKU DENGAN BAIK… ATAU TELAH MENJADIKAN AKU
SEBAGAI TUHAN…???

Sekali lagi pesananku…
Aku tiada di syurga nanti…
Jadi… jangan cari aku di sana ya..

# pesanku :
1. Jangan terlalu sayang dengan aku…!!
2. Gunakan aku untuk bekal kematian
Dengan banyak bersedekah ,membantu orang-orang yang
perlu dibantu, jangan lupa banyak
Berdoa serta bersujud
Kepada TUHAN…
Dan yang utama berbahagilah agar aku
jadi Berkah di dunia dan di
Akhirat kelak…!!! ???

Ya ALLAH…
✔ Muliakanlah orang yang membaca dan share status ini
✔ Ringankanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
✔ Lapangkanlah hatinya
✔ Bahagiakanlah keluarganya
✔ Luaskan rezekinya seluas lautan
✔ Mudahkan segala urusannya
✔ Kabulkan cita-citanya
✔ Jauhkan dari segala Musibah
✔ Jauhkan dari segala Penyakit, Fitnah, Prasangka Keji, Berkata Kasar dan Mungkar.
✔ Dan dekatkanlah jodohnya untuk orang yang
membaca dan membagikan status ini.

Aamiin ya Rabbal’alamin

PAHIT MANIS SEORANG MARKETING

Posted Leave a commentPosted in Blog

Pahit manis seorang marketing ?

 

Sebenarnya bukan mudah utk menjadi seorang marketing…

Tidak sama seperti dalam drama tv yg menggambarkan honeymoon bulan & bintang sepanjang siang & malam….

Hakikatnya,  pengalaman itu sendiri yang akan menilai jerit perih mengharungi alam marketing…

 

Jangan panggil diri anda seorang marketing jika anda belum pernah diuji dengan kritikan hentaman sejumlah marketing lain yangg boleh membuatkan anda terduduk & tidak boleh angkat muka….mereka boleh hentam sampai diri sendiri terpelesok ke bucu dinding menangis tak berlagu…. Kekuatan mental itu perlu ada & jangan mudah sentap…. Ko sentap boleh aku sentap tak bolejh.. Kah… Kah…. ???

 

Pengalaman pertama dalam marketing bersama syarikat MLM(meniaga lain macam)???? . Degree based more on nyangkul nang kebonan tapi marketing dalam bidang produk kecantikan …fuhh satu cabaran…. V=ir & p = iv…..??? Formula ni aku jadikan panduan….dengan tiada pengalaman, aku deal dengan jurutera taiwan… Diorang bukan sorang beb,  lebih dari 6 orang… Jarang cakap inggeris tetiba deal in english…. Memang berterabur lah jawabnya… Nasib baik ler taiwan tu lebih kurang aku englishnya….. Tapi kepakaran diorang jangan cakaplah… Tengok umur pun dah tahu pengalaman macam gunung…

Sbb kelaut… Itu lah cara pertama aku belajar penolakan ….

Dunia marketing mendidik aku supaya cepat pandai belajar…. Company ni kecil tapi kaya… Mana tak nya,  semua level2 engineer ke atas dapat kereta, hp,  laptop dan mcm2 lagi lah… Hari terus berlalu…pelbagai kritikan yg aku terima disebabkan kurang pengalaman…. Hinggalah aku dihentam lebih daripada 20 orang dalam meeting. Memang x boleh angkat muka sampai terduduk ke lantai… Tak pernah dalam sejarah aku kena seteruk ini… Haha… Padan muka aku nak sangat level marketing kan… Baik berhenti je atau mencangkul kebun di kampung….

Bodoh sebenarnya kalau ko buat camtu (mencangkul kebun)

Kata-kata  ni masih ku ingat!!!!!

Kata-kata guru jalanan,nak berjaya kena terima segala kata-kata baik@buruk sebagai guru???

aku x berhenti tp aku tanamkan tekad & azam utk berubah dan belajar pantas & lebih banyak…. Aku masuk parit cari kangkung, masuk kebun cr pucuk paku n mcm2 sayur kg yg free gi jual kt pasar?????

Ikut kawan kerja kontrak sampai kadang-kadang tidak di bayar?,  dan byk lagi lah… Walaupun benda ni bukan marketing punya dunia yg kena buat, tapi aku nak belajar & nak mula dari bawah…

sampaikan ada terdengar2 suara2 ngeri berkata”…

Tu la malas sekolah, bapak ngn anak sama je miskin?????

Takde masa depan!!!!Aku pegang kata2 tu n aku akan buktikan!!!!!

Bukan sijil@belajar tinggi2 penentu kejayaan!!! YAKIN DGN DIRI SENDIRI DAN REZEKI ITU MILIK ALLAH…

Haha…. Padan muka aku masa tu!!!

Pada aku ok je asalkan niat nak belajar dari bawah… Pada hal yang bercakap tu tak perasan yang orang lain dok mengutuk dia keje lebih 10 thn tapi habuk pun tarak….. Semakin hari berlalu semakin banyak yang aku belajar dan semakin banyak pengalaman aku… Bila ilmu ko dah tinggi skit boleh lah ko nak betah dgn dunia marketing lain… Takde lah ko je asyik kena bodoh… Ko dah boleh bodohkan dieorang plak… Haha….

Tapi apa2 pun memang ada kelebihan bila korang bekerja dengan dunia marketing. Korang bukan setakat tahu banyak perkara pasal citer indah dan sengsara,  tapi korang boleh dapat pengalaman deal dgn ramai manusia yg pelbagai pangkat… Akhirnya korang boleh bina empayar sendiri….

 

Masa terus berlalu….aku terus mencipta kerjaya ku….sampai lah ramai yg kenal aku di kawasan pasar malam n syarikat2 MLM… Di tengah kemuncak kerjaya aku sebagai marketing maka tiba lah masanya aku berjinak2 dlm perniagaan..

Di kemuncak kejayaan..

Aku lupa rezeki Allah itu ada di mana-mana n ada rezeki org lain didalamnya…

Sehingga kenikmatan itu ditarik seketika ????

Hampir gile aku ketika itu ?

Mana tak nya dlm masa 3 bulan aku boleh kumpul duit berjuta ???

Tetibe tak sempat kelip mata Allah tarik semuanya ????

Kerna apa?????

Kerna aku lupa memberi pada yg hak ????

Alhamdulillah Allah masih menyayangi hambanya,diberi nikmatnya kembali setelah diambil seketika,agar sentiasa bersyukur SELALU atas nikmatnya!!!!

Bagi aku duit tu bukan keutamaan,  tapi kepuasan bekerja itu yg aku kejar….

Untuk seiring mengejar dunia dan akhirat ????? Kerana aku telah mula nampak masa depan ku di bidang perniagaan/ konsultan/perunding yang memberi manfaat kat semua orang….SURI EMPIRE aku datang…. Tunggu aku di sana…. Haha… Bersambung di lain kali… Penat lah nak taip….

 

#impianITUbukansekadarbicara

#silaturrahimmenjemputrezeki

#sitokangkebon

#pengalaman_aku_sendiri

#SURIEMPIREPRESTIGESDNBHD

MEMILIKI RUMAH PADA USIA MUDA

Posted Leave a commentPosted in Blog

Assalamualaikum

MERDEKA KAH KITA?

Alhamdulillah dikesempatan ini saya  ingin berkongsi cerita Kediaman mampu milik…??

Maaf cakap yang mana hari ini jika kita lihat orang?? dari luar,contohnya Indonesia, Kemboja dan sebagainya datang ke Malaysia sehelai sepinggang?

Bekerja pagi dan petang,membanting tulang demi membina hidup yang diimpikan!!##

Boleh bersatu hati memiliki tanah yang bernilai ratusan ribu maupun jutaan harganya???

Mengapa kita yg menyanyikan lagu negaraku,lagu kebanggaan hanya menongkat dagu????

 

Apabila kita ingin membina rumah impian?

Tentu saja kita akan membuat beberapa pilihan!!!

Sejak dari memilih lokasi!!! Dimana rumah itu akan didirikan?

Sampai kepada menentukan bahan2 yg akan digunakan utk rumah impian!!!

Sampai kepada rumah dan bentuk kewujudan yg diinginkan???

 

Demikianlah proses membina rumahku syurgaku?‍?‍?‍?

Yang akan menaungi kehidupan didunia ini!!!

Kehidupan yang kita bina bukan untuk kepentingan diri kita saja?

Tetapi untuk anak cucu kita dibelakang hari???

 

Hari ini kami bukan ingin menjual tanah

Tetapi,kami nak ajak kawan-kawan  berkongsi memiliki tanah walaupun sekangkang kera

Beratus ribu @berjuta harga tanah tersebut,kita kongsikan bersama dan amaun nya menjadi jauh lebih murah

Pembangunan yang dicadangkan ialah PEMBANGUNAN LOT BANGLO MAMPU MILIK dengan keluasan bermula dari 1600 kps hingga 4000kps bersesuaian dengan lokasi.

Harga yang ditawarkan bermula dari Rm10k hingga Rm150k bersesuaian dengan lokasi yang dibangunkan.

Bagi setiap lot tanah yang anda miliki, Kini anda boleh manfaatkan untuk membina rumah impian anda dengan harga yang mampu milik

Harga rumah bermula dari Rm80k hingga Rm250k seunit bergantung pada keluasan dan bahan binaan yang digunakan.

 

Kaedah yang digunakan adalah melalui konsep GERAN BERSAMA

Dimana satu SURAT  IKATAN AMANAH akan didaftarkan ke PEJABAT  TANAH bagi menjaga HAK PEMBELI.

Kaedah ini tidak akan menghalang PEMBELI untuk membuat PENUKARAN NAMA HAKMILIK KEPADA WARIS@ MENJUAL TANAH TERSEBUT KEPADA ORANG LAIN.

 

Ianya juga secara tak langsung dapat menambah bilangan KARIAH baru dikawasan tersebut.

Usahasama projek ini dijangka dapat membuka fikiran orang2 MELAYU agar dapat memiliki tanah walau sekangkang KERA.

SEKALIGUS KITA BERSAMA MEMPERTAHANKAN TANAH RIZAB MELAYU YANG DIJAJAH SECARA HALUS.

MERDEKA PADA KATA

HAKIKATNYA KITA MASIH BERGELANDANGAN DITANAH AIR SENDIRI?

 

Selain daripada itu ianya menjadi TANGGUNG JAWAB  pihak KAMI sebagai sebuah syarikat PEMAJU BUMIPUTERA untuk bersaing dengan bangsa lain.

Pembangunan projek LOT TANAH MAMPU MILIK ini juga dapat menaikan nilai tambah HARTANAH kawasan ini.

Selain daripada itu,Projek LOT TANAH MAMPU MILIK ini akan memberi peluang kepada golongan pertengahan untuk memiliki aset kediaman dengan harga MAMPU MILIK.

 

Ini merupakan harga MAMPU MILIK dikalangan golongan pertengahan dengan pendapatan 2k hingga 5k

Bagi MEREKA yang ingin memiliki LOT TANAH MAMPU MILIK.

Pihak syarikat mencadangkan pembeli boleh memohon PINJAMAN PERIBADI.

Bagi kakitangan KERAJAAN mereka layak memohon PINJAMAN PERIBADI sehingga 10 kali gaji asas.

 

Konsep pembangunan lot-lot  banglo mampu milik amat sesuai dan menjadi alternatif utama ketika ini.

Ianya amat popular dikalangan penduduk BANTING,SALAK TINGGI,BANDAR BARU BANGI,SIJANGKANG,JLN KEBUN S.ALAM  dan LEMBAH KLANG 2,Mempengaruhi peratusan permintaan RUMAH KEDIAMAN.

 

Maaf sekali lagi dari saya kerana menganggu waktu sahabat2 maya ketika ini!!!

Sekadar perkongsian cerita membela tanah rizab melayu!!!

Ingin tahu cara memiliki kediaman mampu milik???

Kita berjumpa sambil bersembang mengeratkan silaturahim ???

Mohon sebar2kan perkongsian ini utk generasi akan datang???

Agar anak cucu kita tidak bergelandangan ditanahair sendiri ??

Mohon maaf sekali lg dr sy ???diatas perkongsian ini…memohon PINJAMAN PERIBADI sehingga 10 kali gaji asas.

 

#SITOKANGKEBON#

#IMPIANITUBUKANSEKADARBICARA#

#SILATURRAHIMMENJEMPUTREZEKI#

MASIH ADA RASA SAYANG KAH KITA KEPADA IBU KITA?

Posted Leave a commentPosted in Blog

AWAK SAYANG TAK IBU AWAK?

Perunding hartanah : Awak sayang tak ibu awak?

Prospek: Dalam hidup saya ni,ibu saya paling penting..Tiada yang paling penting selain ibu saya bang.

Perunding hartanah : Awak sanggup ke beban kan hidup ibu awak dengan hutang piutang awak? andai kata awak yang pergi dulu?

Prospek : Tak sanggup saya bang, dah la dia bersusah payah besar kan saya sorang2 selepas ayah meninggal..tak dapat saya bayangkan…Sebab tu la saya jumpa abang hari ni..saya nak beli dan kongsi dengan ibu hibah..andai saya telah tiada,saya dah tak susahkan ibu saya tanggung beban  hutang piutang yang saya tinggalkan malah saya nak ibu saya hidup selesa

Perunding hartanah : Awak memang anak yang baik..sejuk ibu awak mengandungkan awak, alhamdulilah.

Prospek : ?

 

Beberapa bulan kemudian, prospek meninggal akibat kemalangan jalan raya..ibu arwah telah menerima harta si anak yg arwah amik..memang pampasan tersebut tak mampu ganti nyawa arwah, tetapi sekurang2 pampasan tersebut dpt bantu melangsaikan hutang piutang yg ditinggalkan arwah tanpa menyusahkan ibu nya serta pampasan tersebut telah membantu ibu nya menyara hidup spt biasa walaupun arwah telah tiada.

 

Lakukanlah persediaan anda skrg,jgn lah susahkan family anda dengan beban yg ditingglkan..sayangilah mereka..sediakan lah aset kebal EKONOMI

 

#SITOKANG KEBON

 

Ucapanmu menentukan kehidupanmu

Posted Leave a commentPosted in Blog

Kata-kata seperti bibit 

Ketika kamu mengucapkan sesuatu 

Kamu memberikan kehidupan pada kata-kata itu 

Jika kamu terus mengucapkan 

Akhirnya kata itu menjadi kenyataan 

 

Sedar atau tidak!!! 

Kamu sedang meramalkan masa depanmu 

 

Ini bagus saat kita mengucapkan kata-kata seperti ; 

Saya dibakati,  

saya kuat,  

saya akan meraih mimpi saya,  

saya akan terbebas dari hutang 

 

Bukan sekadar Nampak positif kata-kata itu 

Tapi sebenarnya kamu Berjaya meramalkan kemenangan 

Meramalkan kajayaan dan prestasi hidup yang baru 

Hidupmu akan menuju kea rah kata-katamu 

 

Tapi ramai orang melakukan sebaliknya 

Saya tak akan beruntung, 

Saya tak mungkin dapat sihat lagi 

Bisnes berjalan lambat, saya mungkin akan dipecat 

 

Mereka tak sedar bahawa mereka sedang meramal kekalahan 

Mereka seperti sedang memanggil nasib malang dan kekurangan 

 

Jika kamu ingin ubi 

Kamu kena tanam ubi 

 

Jika kamu mau jeruk 

Kamu tak boleh tanam kaktus 

 

Kamu akan dapat hasil sesuai dengan apa yang kamu tanam 

 

Dengan kata lain; 

Jika kamu berkata negatif 

Kamu tidak akan bias hidup positif 

 

Jika kamu berkata kekalahan 

Kamu tidak bias mengharapkan kemenangan 

 

Jika kamu berkata kurang, tidak cukup 

Saya tidak mampu dan tidak pernah maju 

Kamu tidak bias mengharapkan atau menerima limpahan 

 

Jika perkataanmu buruk, hidupmu juga akan buruk 

 

Ramai orang tidak sedar, mereka menjatuhkan hidup mereka sendiri melalui perkataan 

Setiap kali kamu berkata, saya tidak beruntung 

Kamu sedang mengutuk hidupmu 

 

Saya tidak akan mampu membeli tanah lot itu 

Saya idak mampu bertemu jodoh saya 

Berhentilah mengutuk masa depanmu 

 

Kadang musuh idak perlu mengalahkan kita 

Kita sendirilah yang mengalahkan diri kita 

Perhatikan apa yang kamu katakana 

Apakah kamu sedang memberkati hidupmu atau kamu sedang mengutuknya 

 

#SITOKANGKEBON# 

#IMPIANITUBUKANSEKADARBICARA# 

#SILATURRAHIMMENJEMPUTREZEKI# 

 

Erti Merdeka Di Tanah Air Sendiri

Posted Leave a commentPosted in Blog

Assalamualaikum 

Alhamdulillah dikesempatan ini saya ingin berkongsi cerita Kediaman mampu milik.

Maaf cakap yang mana hari ini jika kita tengok orang dari luar, contohnya Indonesia, Kemboja dan sebagainya datang ke Malaysia sehelai sepinggang. Bekerja pagi dan petang, membanting tulang demi membina hidup yang diimpikan, boleh bersatu hati memiliki tanah yang bernilai ratusan ribu mahupun jutaan harganya.

Mengapa kita yang menyanyikan lagu negaraku, lagu kebanggaan hanya mampu menongkat dagu. Apabila kita ingin membina rumah impian, tentu saja kita akan membuat beberapa pilihan. Dari memilih lokasi! Dimana rumah itu akan didirikan,  kepada menentukan bahan-bahan yg akan digunakan untuk rumah impian, sehingga sampai kepada rumah dan bentuk kewujudan yang diinginkan.

Demikianlah proses membina rumahku syurgaku. Yang akan menaungi kehidupan didunia ini. Kehidupan yang kita bina bukan untuk kepentingan diri kita saja, tetapi untuk anak cucu kita dibelakang hari.

Hari ini kami bukan nak menjual tanah,  kami nak ajak kawan-kawan berkongsi memiliki tanah walaupun sekangkang kera. Harga yang beratus atau berjuta kita kongsi kecilkan amaun.

Pembangunan yang dicadangkan ialah PEMBANGUNAN LOT LOT BANGLO MAMPU MILIK dengan keluasan bermula dari 2400 kps hingga 4000kps bersesuaian dengan lokasi. 

Harga yang ditawarkan bermula dari Rm25k hingga Rm150k bersesuaian dengan lokasi yang dibangunkan. 

Bagi setiap LOT binaan RUMAH yang dicadangkan berkeluasan 1000kps hingga 2000kps mengikut keluasan LOT yang dimiliki. 

3bilik+2bilik air @4bilik+4bilik air 

Harga rumah bermula dari Rm80k hingga Rm250k seunit bergantung pada keluasan dan material yang digunakan. 

Kaedah yang digunakan adalah melalui konsep GERAN BERSAMA(KONGSI)  dimana satu SURAT IKATAN AMANAH akan didaftarkan ke PEJABAT TANAH bagi menjaga HAK PEMBELI. Kaedah ini tidak akan menghalang PEMBELI untuk membuat PENUKARAN NAMA HAKMILIK KEPADA WARIS atau MENJUAL TANAH TERSEBUT KEPADA ORANG LAIN. 

Ianya juga secara tak langsung dapat menambah bilangan KARIAH baru dikawasan tersebut. Usahasama projek ini dijangka dapat membuka fikiran orang-orang MELAYU agar dapat memiliki tanah walau sekangkang KERA. 

SEKALIGUS KITA BERSAMA MEMPERTAHANKAN TANAH RIZAB MELAYU YANG DIJAJAH SECARA HALUS. 

MERDEKA PADA KATA.

HAKIKATNYA KITA MASIH BERGELANDANGAN DITANAH AIR SENDIRI.

Selain daripada itu ianya menjadi TANGGUNG JAWAB kepada pihak KAMI sebagai sebuah syarikat PEMAJU BUMIPUTRA untuk bersaing dengan bangsa lain. Pembangunan projek LOT TANAH MAMPU MILIK ini juga dapat menaikkan nilai tambah HARTANAH kawasan ini.  Selain daripada itu, Projek LOT TANAH MAMPU MILIK ini akan memberi peluang kepada golongan pertengahan untuk memiliki aset kediaman dengan harga MAMPU MILIK. 

Ini merupakan harga MAMPU MILIK dikalangan golongan pertengahan dengan pendapatan RM2000 hingga RM5000.

Bagi MEREKA yang ingin memiliki LOT TANAH MAMPU MILIK, pihak syarikat mencadangkan pembeli boleh memohon PINJAMAN PERIBADI.  Bagi kakitangan KERAJAAN mereka layak memohon PINJAMAN PERIBADI sehingga 10 kali gaji asas. 

 

Konsep pembangunan lot2 banglo mampu milik amat sesuai dan menjadi alternatif utama ketika ini. Ianya amat popular dikalangan penduduk BANTING,SALAK TINGGI,BANDAR BARU BANGI,SIJANGKANG,JLN KEBON,S.ALAM dan LEMBAH KLANG 2,Mempengaruhi peratusan permintaan RUMAH KEDIAMAN. 

 

Maaf sekali lagi dr sy kerana menganggu waktu sahabat2 maya ketika ini.

Sekadar perkongsian cerita membela tanah rizab melayu.

Ingin tahu cara memiliki kediaman mampu milik?

Kita berjumpa sambil bersembang mengeratkan silaturahi.

Mohon sebar2kan perkongsian ini utk generasi akan datang.

Agar anak cucu kita tidak bergelandangan ditanahair sendiri.

Mohon maaf sekali lagi dari saya diatas perkongsian ini memohon PINJAMAN PERIBADI sehingga 10 kali gaji asas. 

 

#SITOKANGKEBON# 

#IMPIANITUBUKANSEKADARBICARA# 

#SILATURRAHIMMENJEMPUTREZEKI# 

 

10 Tanda Anda Akan Menjadi Orang Yang Berjaya

Posted Leave a commentPosted in Blog
Anda minat pada apa yang anda usahakan. Seringkali, mereka yang berjaya minat dan suka sangat pada apa yang mereka lakukan. Kerja umpama hobi yang tidak terasa penat lelah berhadapan dengannya.   Anda faham kekuatan dan terima kelemahan diri. Mereka yang berjaya menggunakan kekuatan diri untuk kehadapan, namun tidak ego dan akui kelemahan yang ada pada diri sendiri dan sentiasa usaha memperbaiki kelemahan tersebut.   Anda mengaku sekiranya anda tersilap. Sekiranya anda melakukan kesilapan, anda akan mengakuinya dan tidak menuding jari pada orang lain atau memberi alasan. Menyalahkan orang lain dan memberi alasan tidak akan perbaiki diri sendiri.   Anda seorang yang penyayang. Anda mudah didekati orang lain dan anda saling menghormati dan sayang pada makhluk Allah swt. Anda akan rasa bahagia apabila melihat mereka di keliling anda bahagia. Itulah kunci kejayaan.   Anda mengambil tanggungjawab dan tidak menyalahkan orang lain. Anda sanggup mengambil tanggungjawab walaupun yang besar dan sekiranya sesuatu terjadi anda menerima tanggungjawan tersebut adalah tanggungjawab anda dan bukan salah orang lain.   Anda suka sangat belajar perkara-perkara baru. Anda tahu pentingnya mendalami ilmu dan anda berasa seronok mencari ilmu-ilmu baru dan cuba mengaplikasikannya dengan pantas.   Anda sentiasa mempunyai matlamat untuk menjadi lebih baik. Anda sentiasa terbayang bahawa diri anda boleh mencapai lebih lagi dari keadaan sekarang. Anda sering menolak diri anda untuk kehadapan dan menjadi lebih baik   Anda banyak bertanya perkara yang anda tidak tahu. Anda suka bertanya dan belajar dari bertanya. Anda tidak malu untuk bertanya kerana kalau malu bertanya, maka nanti jalan pula yang sesat!   Anda jarang putus asa. Anda menjadikan usaha sebagai tabiat dan tidak putus asa. Apabila terjumpa kesukaran, anda mengubah cara anda namun tetap tidak putus asa.   Anda yakin pada diri sendiri. Dan yang paling penting, mereka yang berjaya mempunyai keyakinan diri. Anda yakin anda boleh capai sesuatu yang hebat, mungkin walaupun belum nampak jalannya lagi… tetapi anda tetap yakin dalam hati bahawa satu hari nanti, matlamat anda pasti akan tercapai!   #ilmiituterlalumahal #ianyasebanyakmataberkelip #sederasjantungberdegup #ianyamilikAllah #koxmampumembayarnya #inisemuaduniawi #hanyatindakanygmampubayar #kobuatkodapat #sitokangkebon #silaturrahimmenjemputrezeki #impianitubukansekadarbicara